Mariska Stam en Freek Bakker in "HOOGTIJ / Festen" van Thomas Vinterberg (fotografie: Gwedelyn Luijk)

 

Veeking

Welkom op de website van Stichting Veeking Theaterproducties

 

Veeking is een stichting die is opgericht op 16 november 2007. De naam is ontstaan door het samenvoegen van de namen Veenendaal en Kingma en is de fonetische uitspraak van het Engelse woord 'Faking', oftewel; doen alsof.

Veeking heeft als doel om over het algemeen zelf geschreven stukken te produceren op een goed niveau en tegen een betaalbare toegangsprijs. Echter; het produceren van bestaande topstukken gaan wij natuurlijk ook niet uit de weg.

Verder heeft Veeking geen leden. Wel hebben wij een aantal ‘vaste’ spelers die wij in onze producties zoveel mogelijk een rol willen geven. Voor eventuele overige rollen gaan wij lenen bij onze collega’s of we plukken ze gewoon van straat.

Al onze producties financieren we uit eigen middelen. Dat wil zeggen: Veeking is een amateur theaterstichting die als enige ‘vaste’ bron van inkomsten de kaartverkoop heeft. Spelers betalen bij ons geen contributie maar we vragen wel een kleine bijdrage voor zaalhuur en decor. Spelers zijn bij ons dan ook niets verplicht behalve inzet en motivatie bij het op te voeren stuk.

 

Lois Sweijen in "We zijn hier voor Robbie" van Maria Goos (fotografie: Marco Mekenkamp)


VeekingKids

Voor de allerkleinste theaterbeestjes heeft Veeking sinds 2021 de kindertheatergroep VeekingKids. Onder professionele begeleiding leert Janna Handgraaf met haar groep "Wat één Drama", de kinderen van 6 tot 12 jaar de fijne kneepjes van het vak. Het enthousiasme is overweldigend. Na een "repetitieperiode" van een aantal weken mogen dan de allerkleinste op het podium met echt theaterlicht en muziek hun kunsten aan het publiek vertonen. Mocht u meer informatie willen hebben over VeekingKids / Wat één Drama neem dan contact op met Janna Handgraaf via 06-34777220 of mail naar veekingkids@gmail.com


VeekingNext

Om nieuwe theatermakers de kans te geven om zich te kunnen ontwikkelen, waarbij ze zelf geen enkel financieel risico hoeven te lopen heeft Veeking VeekingNext opgezet. Met of zonder hulp van ervaren theatermakers kunnen beginnend theaterproducenten, regisseurs en/of schrijvers hun talenten ontplooien in een heerlijke theatrale omgeving. Of het nu het volledig produceren van een nieuw stuk is, het regisseren van een bestaand stuk, auditeren van toekomstige spelers of het schrijver van nieuwe theaterstukken; het kan bij ons allemaal onder de naam VeekingNext.

Voor meer informatie kunt bellen met Jerry Veenendaal 06-45606557 of mail naar jerry@veeking.nl


VeekingYoung

Of je nu 88 bent of nog maar 6, iedereen kan bij Veeking terecht. De kleinsten krijgen een basis bij VeekingKids, maar als ze toneel echt leuk vinden, kunnen ze natuurlijk doorgroeien naar VeekingYoung.

VeekingYoung is er speciaal voor de jeugd van 12 tot en met 17 jaar, waarbij je niet gek moet staan te kijken als je een keer mee mag doen met de grown-ups Veeking.

Iedereen van 12 tot en met 17 jaar en die toneel wil (leren) spelen is van harte welkom bij VeekingYoung. Eric Stam is de geduldige regisseur van deze groep en gezamenlijk met de groep maakt hij de mooiste producties. De ene keer worden ze vertoond op het KET-festival maar ook een avond geheel gewijd aan een productie van VeekingYoung zien wij zeker zitten.

Voor meer informatie kan je bellen met Eric Stam 06-50706112 of mail met veekingyoung@gmail.com


VeekingTheater

Veeking heeft in de loop der jaren diverse podia mogen betreden. Van locale partytent tot stadsschouwburgen en van kroeg tot omgebouwde kindertehuizen. Voor ons is dus bijna geen podium te groot of te klein.

Toen het voormalig kraaktheater haar deuren opende, was het voor Veeking best wel even wennen om een stuk te maken voor zo’n beperkte locatie. Maar de beperking bleek onze kracht. ‘De Goede Dood’ van Wannie de Wijn brachten wij, door de omvang van het theater, terug naar huiskamer niveau. De levensechte euthanasie scène, die bij het publiek een onvergetelijke indruk achter liet, werd door de setting zo confronterend dat wij onze draai hadden gevonden. Wij wilden dit soort theater nog meer op de planken zetten.

 

VeekingTheater heeft 2 zalen, die gemakkelijke zijn om te bouwen naar 3 of wellicht 4 podia. De kleine zaal heeft een oppervlakte van circa 250 m2 en is daarmee uitermate geschikt voor kleine intieme producties en repetities. De grote zaal heeft een oppervlakte van ruim 600 m2, met daarin een theaterzaal (van eveneens circa 250 m2), waarvan vloeroppervlakte van het podium ruim 80 m2 bedraagt. De overige ruimte is bestemd voor foyer, bar, opslag decor en vergaderruimte. Het podium van deze grote zaal kan verlicht worden met 24 led lampen, zodat iedere hoek optimaal uitgelicht wordt. Beide zalen hebben geen vaste opstelling van stoelen, waardoor dus verschillende opstellingen mogelijk zijn. Of het nu een klassieke opstelling is met een tribune van 5 tot 6 lagen, een hoek opstelling of een arena opstelling; bij ons is niets te gek en wij kunnen vrijwel alles aan.

 

Nagenoeg alle bussenverbindingen die IJmuiden rijk is, stoppen op nog geen 100 meter afstand van het VeekingTheater. Op circa 50 meter, achter de HEMA, is een parkeerplaats voor circa 500 auto’s waar men gratis kan en mag parkeren.

 

Er staat u dus vrijwel niets in de weg om uw favoriete uitvoering(en) van Veeking bij te wonen. Het adres is: Lange Nieuwstraat 743, 1971 GG in IJmuiden (ingang is direct naast Scapino).

 


Ontwerp posters: Jerry Veenendaal

Fotografie posters afbeeldingen en afbeeldingen algemeen: Marco Mekenkamp, Gwendelyn Luijk, Nina de Haan, Hans Bak, Jerry Veenendaal of Claudia Kingma